Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Dżemy, konfitury i powidła domowej roboty są bez porównania lepsze od tych, które znajdziemy w sklepach. Nie zawierają konserwantów, sztucznych aromatów i zagęstników, a co więcej można je zrobić w wersji bez rafinowanego cukru. Robiąc domowe przetwory, wiemy dokładnie, co znajduje się w każdym słoiczku.

Kiedy decyduję się na ciasto z dodatkiem dżemu, albo słodkie naleśniki, zawsze mam pod ręką przetwory domowej roboty. Latem na straganach można znaleźć mnóstwo świeżych owoców, dlatego tym bardziej warto poświęcić swój czas na przygotowanie czegoś własnego. Dzięki temu, smaki lata będą nam towarzyszyć przez całą zimę!

Poznaj przepisy na przetwory, takie jak dżem malinowy, powidła śliwkowe oraz dżem dyniowy.

3 PRZEPISY NA PRZETWORY (BEZ CUKRU I SZTUCZNYCH DODATKÓW)

DŻEM MALINOWY

przepisy na przetwory z owoców

Składniki:

2,5 kg świeżych malin

3 szklanki cukru kokosowego

1/4 łyżeczki soli

sok z jednej cytryny

Wykonanie:

Z tej ilości malin powinno wyjść około 5-6 słoików o pojemności 0,5 l. Najpierw umieść w dużym garnku słoiki, nakrętki i uszczelki. Nalej do garnka wody na wysokość około 3 cm, a następnie przykryj garnek pokrywką, doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj przez 10 minut.

Umyj maliny, a następnie je odcedź. Po kilku minutach umieść owoce w dużym garnku, dodaj do nich cukier oraz sól. Wymieszaj dokładnie maliny z cukrem, kontroluj, by cukier nie przyklejał się do krawędzi garnka. Nastaw średni ogień i co jakiś czas mieszaj maliny, do momentu, kiedy nie puszczą soku. Doprowadź miksturę do wrzenia, po czym skręć ogień. Kontroluj, żeby malinowa mikstura nie zagotowała się po raz drugi. Dodaj do niej sok z cytryny.

W trakcie gotowania używaj termometru i kontroluj jego temperaturę. Powinna się ona ustabilizować do 104ºC – możesz ją wyrównać, dodając do garnka trochę cukru. Kiedy już termometr pokaże 104ºC, przelej dżem do wysterylizowanych słoików i dobrze je zakręć. W każdym ze słoików pozostaw trochę wolnego miejsca, na około 0,5 cm. Dokładnie wytrzyj każdy słoik papierowym ręczniczkiem. Następnie połóż słoiki w garnku, nalej do garnka gorącej wody, tak żeby zakrywała je na wysokość około 5 cm. Garnek przykryj pokrywką i doprowadź przetwory do lekkiego wrzenia. Umieść słoiki na czystym ręczniku, poczekaj aż ostygną. Dżem powinien stać w chłodnym miejscu przez około dobę. Jeśli po naciśnięciu nakrętki, nie słychać, żeby odskakiwała i nie ma żadnego wybrzuszenia, to znaczy, że słoik jest szczelnie zamknięty. Jeśli jest inaczej, to zużyj dżem jak najszybciej i przechowuj go w lodówce.

*podobny dżem możesz zrobić również w wersji z jeżynami

POWIDŁA ŚLIWKOWE

przepisy na przetwory

Składniki:

3,5 kg śliwek

2 łyżeczki zmielonego cynamonu

1/3 szklanki wody

miód (ilość zależna od tego, jaki poziom słodkości chcemy osiągnąć)

Wykonanie:

Na początku umyj śliwki, przekrój je na pół i usuń z nich pestki. Następnie przenieś je do dużego garnka, dodaj do nich wodę i gotuj je na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po około 2 godzinach smażenia dodaj cynamon i miód (jego ilość jest zależna od tego, jaki poziom słodkości chcesz uzyskać), dokładnie wszystko zamieszaj i smaż powidła przez kolejne 2-3 godziny. Kiedy śliwkowe powidła zrobią się gęste, przełóż je do czystych słoików, dobrze zakręć i zapasteryzuj.

DŻEM DYNIOWY

przepisy na przetwory

Składniki:

1 kg dyni

2 szklanki cukru kokosowego

1 laska wanilii

2 cytryny

3 laski cynamonu

1 łyżeczka goździków

2 cm imbiru

Wykonanie:

Obierz dynię, pokrój ją na kawałki, a następnie wrzuć ją do garnka razem z cukrem i doprowadź do zagotowania. Z laski wanilii wyciągnij ziarenka i połącz je z dynią. Następnie zetrzyj skórkę z dwóch cytryn oraz wyciśnij z nich sok. Do muślinowej ściereczki do warzenia serów przenieś cynamon, goździki i imbir, a następnie zawiąż ją sznurkiem. Przyprawy włóż do garnka, kontynuuj gotowanie i mieszaj wszystko regularnie – gotowanie zajmie Ci mniej więcej około 45 minut. Po tym czasie mikstura powinna zrobić się gęsta. Umieść ją w słoikach, szczelnie zamknij i zapasteryzuj.

Zobacz także: