Katarzyna Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka planu Dieta Venus

Ciasteczka migdałowe z żurawiną to idealna przekąska, nawet jeśli jesteś na diecie!

Któż z nas może powstrzymać się od jedzenia słodkiego? zakładam, że pewnie bardzo mało osób. Ja przynajmniej robię to chętnie co najmniej 2 razy w tygodniu i z tego powodu nie gryzą mnie wcale, żadne wyrzuty sumienia.

Jedzenie słodkiego polecam również moim klientom, ponieważ po pierwsze ich samopoczucie jest wówczas o niebo lepsze, kiedy od czasu do czasu, chrupną jakieś ciasteczko, a po drugie, nie mają wrażenia, że są na jakiejkolwiek diecie. I taki jest mój cel. Chudną prawie bez wysiłku bo jedzą wiele pysznych dań w tym także słodycze.

Nie należę do dietetyków, którzy nakazują swoim klientom jeść jedynie chude mięso, warzywa na parze i zero słodyczy. Po 2 tygodniach takiej diety, nikt nie ma, ani siły ani chęci do dalszego odchudzania, a przecież aby schudnąć 15-20 kg potrzeba około 4-5 miesięcy. Kto rozsądny wytrzymałby tak długi czas bez słodkiego i na dietetycznym jedzeniu. Znam swoje klientki, dlatego wątpię w sukces takiego odchudzania.

Zobacz też: Prosta dieta dzięki której można schudnąć nawet 10 kg w ciągu kilku tygodni.

Idąc za ciosem opracowałam przepisy na słodkie desery i ciastka, które można jeść będąc na diecie Alchemia Odchudzania i innej zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie.
Słodycze, które proponuję nie zawierają mąki i bardzo niewielką (lub wcale) ilość cukru w postaci cukru brzozowego, stevii czy syropu z agawy.

Składniki (wychodzi 12 ciasteczek)

Czas przygotowania 5 minut
Czas pieczenia 20 minut

1 opakowanie migdałów (200 gramów)
1/2 opakowania suszonej żurawiny (100 gramów)
1 białko
kilka kropli zapachu waniliowego

Ciasteczka można jeść na Alchemii Odchudzania lub inne zbilansowanej diecie.

Wykonanie

Do miski wrzucamy płatki migdałów, żurawinę i białko jaja. Dokładnie wszystko mieszamy, aby białko połączyło wszystkie składniki. Nie dodajemy cukru, ponieważ słodycz będzie pochodzić z suszonej żurawiny. Naprawdę ciasteczka będą słodkie, i nie ma potrzeby dodatkowo ich dosładzać.

Na blachę kładziemy papier do pieczenia, niczym go nie smarujemy.
Łyżką nakładamy masę na papier formując okrągłe ciasteczka. Ważne jest, aby wszystkie składniki „dotykały” się, wówczas ładnie się upieką i nie będą kruszyć. Ciasteczka powinny być cienko rozłożone.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w temp. 200 stopni. Im mniejsze i cienie rozłożone ciasteczka tym pieczenie będzie krótsze. Im większe i grubsze, tym dłużej trzeba je piec. Po upieczeniu powinny mieć lekko brązowany kolor.

Migdały w płatkach pieką się szybciej, niż te w słupkach, dlatego trzeba uważać i zaglądać do piekarnika, aby ciasteczka się nie przypiekły.

Smacznego:)

Czekam na wasze komentarze i opinie czy Wam smakowało:)

JEŚLI LUBISZ MOJE PRZEPISY, TO ZAPRASZAM DO WYPRÓBOWANIA INNYCH PYSZNYCH DAŃ, KTÓRE PRZYGOTOWAŁAM, ZNAJDZIESZ JE TUTAJ

Przeczytaj też:

ciąża