Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Quenepa – brzmi dziwnie, ale smakuje wspaniale, a co najważniejsze – ma niezwykłe walory zdrowotne. Przekonaj się, dlaczego warto sięgnąć po ten egzotyczny owoc.

Quenepa to mały zielony owoc z wyglądu do złudzenia przypominający limonkę i z tego względu nazywany jest również czasem hiszpańską limonką. Jego łacińska nazwa brzmi Melicoccus bijugatus, a główne zbiory quenepy pochodzą z Karaibów oraz Ameryki Środkowej.

W dobie globalizacji ten egzotyczny smakołyk coraz częściej trafia do supermarketów na całym świecie i jest ciekawostką kulinarną, którą naprawdę warto wypróbować.

Jak to się je?

Quenepy mają twardą skórę, którą przed spożyciem należy dokładnie umyć i obrać. Wewnątrz znajdziemy żółto-pomarańczowy żelowy miąższ otaczający sporą pestkę. Można go jeść, obgryzając pestkę dookoła lub wydrążyć do sałatki albo deseru. Quenepa ma przyjemny orzeźwiający smak, łączący słodkie i kwaśne nuty, dzięki czemu bywa wykorzystywana do wielu dań głównych w kuchni antylskiej i latynoskiej.

Skład odżywczy quenepy

Niepozorny owoc okazał się prawdziwym fenomenem w świecie dietetyki, gdyż posiada niewiele kalorii, żadnych tłuszczów, ale za to pokaźny wachlarz witamin i minerałów. Wśród nich należy wymienić witaminy A i C oraz minerały takie jak wapń, fosfor i żelazo. Oprocz tego quenepa zawiera związki fenolowe będące silnymi antyutleniaczami oraz lizynę i tryptofan, czyli ważne aminokwasy warunkujące poprawne działanie podstawowych procesów fizjologicznych.

Zdrowotne właściwości quenepy

Czemu warto sięgnąć po małe tropikalne limonki? Okazuje się, że niezwykła koncentracja aktywnych substancji ma realny i bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, czego dowodzą długowieczne tradycje zastosowania w medycynie ludowej. Quenepą zwalcza się pasożyty, wspomaga system reprodukcyjny, leczy schorzenia układu oddechowego i moczowego, a także problemy skórne. Współczesna medycyna po wieloletnich badaniach potwierdza zalety quenepy, dodając nowe potencjalne zastosowania, m.in.:

  • Lepszy sen. Bogactwo tryptofanu, ważnego aminokwasu, którego organizm nie potrafi wytwarzać sam, ale musi otrzymywać z pożywienia, sprawia, że quenepa to idealny owoc na długie i spokojne noce. Tryptofan jest bowiem prekursorem wytwarzania melatoniny – hormonu, który gwarantuje dobry sen, oraz serotoniny – odpowiadającej za nasze dobre samopoczucie.
  • Silne kości. Quenepa dostarcza nam sporych dawek wapnia, który jest minerałem warunkującym utrzymanie prawidłowej struktury kostnej. Ten aspekt jest szczególnie ważny dla młodzieży oraz kobiet wchodzących w okres menopauzy.
  • Lepsza odporność. Dzięki witaminie C i antyoksydantom, quenepa pozwala lepiej chronić się przed działaniem wolnych rodników, a także bakterii i wirusów. Ten duet ma również duże znaczenie w przeciwdziałaniu procesowi starzenia oraz wspieraniu organizmu w walce z alergiami, zwłaszcza astmą.
  • Ochrona serca. Badania naukowe wskazują, że quenepa może pomóc obniżać poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwinięcia miażdżycy naczyń krwionośnych. Dodatkowo, witamina C i żelazo, obecne w zielonych owocach, wzmacniają system krążenia i sprzyjają efektywnej pracy serca.
  • Lepszy metabolizm. Quenepa może pomóc łagodzić różne dolegliwości żołądkowe, zwłaszcza zaparcia, wzdęcia i skurcze jelit. Wszystko dzięki wysokiej zawartości błonnika. Uprażone i zmielone pestki quenepy mogą również być pomocne w przypadku biegunki.
  • Mocniejsze zęby. Wspomniany już wapń, wzmacnia nie tylko kości, ale także zęby, które potrzebują dużo tego cennego pierwiastka, aby podołać codziennym wyzwaniom i nie dać się próchnicy. Dzięki bogactwu witaminy C, quenepa pomaga również łagodzić stany zapalne dziąseł, redukując krwawienia i zapobiegając namnażaniu się bakterii w jamie ustnej.
  • Lepsze samopoczucie. W Ameryce Środkowej quenepy poleca się osobom mającym problemy ze stresem, rozchwianiem emocjonalnym i pesymistycznymi nastrojami. Minerały, witaminy i organiczne kwasy zawarte w owocach pomagają stymulować neuroprzekaźniki, polepszając funkcje mózgowe. Quenepa może także przynieść ulgę kobietom cierpiącym na silne symptomy PMS-u i okołomiesiączkową drażliwość. Dzięki zawartości fosforu hiszpańskie limonki mają dobroczynny wpływ na cały system hormonalny.

Źródła:

http://www.healthyfoodhouse.com/fruit-will-fight-insomnia-boost-brain-function-minutes/

https://www.healthandlovepage.com/health-benefits-of-spanish-lime-quenepa/

https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/quenepas.html

http://www.womenfitness.net/healthBenefits_exoticFruits3.htm

Zobacz także: