Naturalne Lekarstwo Na Raka -Poznaj Jarmuż

Tytuł tego wpisu wcale nie jest przesadzony! Po przeczytaniu artykułu IŻŻ (Instytut Żywności I Żywienia) oraz innych naukowych opracowań, nie pozostaje nawet cienia wątpliwości jak ważne jest dla naszego zdrowia, jedzenie jarmużu i innych warzyw z rodziny kapustowatych.

Jarmuż to wspaniałe i cenne warzywo należące do tej samej rodziny co brokuły, brukselka i kapusta. Jarmuż znany jest w kuchni od kilkuset lat, ale tak naprawdę dzięki programom telewizyjnym i miłośnikom zdrowej kuchni, został na nowo odkryty i słusznie, bo jest bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, które wprost zbawiennie wpływają na całe nasze ciało.

Jarmuż zawiera sporą dawkę glukozynolanów i sulfotlenku cysteiny, składników odżywczych, które uważa się, że mogą uaktywnić pewne enzymy w wątrobie i zneutralizować potencjalne substancje rakotwórcze.
Jarmuż, podobnie jak brokuły, brukselka i kapusta, zawiera sulforafan składnik, który ma działanie antynowotworowe i antybiotykowe działanie bakteriobójcze wobec Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za chorobę wrzodową żołądka, która zwiększa ryzyko wystąpienia raka żołądka[1]. Sulforafan zmniejsza także ryzyko nowotworu okrężnicy, odbytu i raka piersi.

Liczne badania wykazały, że działanie sulforafanu polega na hamowaniu procesów samoodnowy komórek macierzystych raka piersi, co prowadzi do spadku ich liczebności, a w końcu do ich eliminacji.[2]
Zawarte w jarmużu izotiocyjaniany, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka pęcherza moczowego.

Jeśli chodzi o witaminy i minerały to jarmuż jest bogatym źródłem witaminy K, C, która dba o naszą odporność na bakterie i wirusy. Ponadto jarmuż zawiera sporo wapnia, żelaza, potasu, witaminy młodości czyli wit.E oraz błonnika.
Jarmuż zawiera także flawonoidy min. kaemferol, który uważa się, że zmniejsza ryzyko raka jajnika nawet o 40%. Wreszcie, jarmuż zawiera karotenoidy, naturalne super antyutleniacze min. luteinę i zeaksantynę, które chronią oczy przed promieniowaniem ultrafioletowym i zmniejszają ryzyko zaćmy.

Jarmuż zawiera także cenną dla naszego dobrego zdrowia prowitaminę A. Jedna szklanka jarmużu zawiera 33 kalorie, 5 gramów błonnika i 15% dziennego zapotrzebowania na wapń i witaminę B6, 40% magnezu, 180% witaminy A, 200% witaminy C, a 1.020% z witaminy K.

Uwaga!
Osoby z chorobami tarczycy muszą uważać na jarmuż i inne warzywa kapustne jak brokuły, brukselkę czy kapustę, ponieważ zawarte w nich izotiocyjaniany i tiocyjaniany blokują wchłanianie jodu przez tarczycę i mogą przyczynić się do powstania wola. Osoby te powinny uzupełnić dietę w jod, spożywając około 5 gramów soli jodowanej dziennie oraz zjadając ryby morskie, owoce morza, jaja i nabiał.

Tak więc moi drodzy, zjadamy jarmuż:)

Pozdrawiam
Katarzyna

baner_nagrubacka

[1]Dieta w walce z rakiem. Profilaktyka i wspo-
maganie terapii przez odżywianie.Beliveau R, Gingras D.
Warszawa: Oficyna Wyd. Delta W-Z;
2007. s. 81-92.
[2]Li Y, Zhang T, Korkaya H, Liu S, Lee HF, Newman B, Yu Y, Clouthier SG, Schwartz SJ, Wicha MS, Sun D.Sulforaphane inhibits breast cancer stem cells.Clin Cancer Res. 2010;16(9):2580-90.

Comments

comments

Tags:

No comments yet.

Leave a Reply