Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Niskokaloryczne i lekkostrawne warzywo, jakim jest cukinia, można wykorzystywać w kuchni na mnóstwo sposobów. Cukiniowe placki, potrawki, sałatki, a nawet takie słodkości jak brownie – z tego pysznego warzywa naprawdę można wyczarować cuda.

Tym razem, prezentuję Wam przepis na muffiny cukiniowe z dodatkiem pestek dyni, które stanowią doskonały przykład pełnej wartości odżywczych przekąski. Cukinia, bogata w witaminy A, C, K PP i B1, oraz posiadające mnóstwo antyoksydantów pestki dyni, to prawdziwa zdrowotna bomba! Dowiedzcie się, jak je przygotować.

MUFFINY CUKINIOWE Z PESTKAMI DYNI

Składniki (na 6 muffinków):

1 mała cukinia
1/2 szklanki pestek dyni (do zmiksowania w robocie kuchennym)
2 duże jajka
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1/4 szklanki mąki z tapioki
1 ząbek czosnku (posiekany)
1/8 łyżeczki soli

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 ºC. Przygotuj formę na muffinki, smarując ją cienką warstwą oleju kokosowego. W robocie kuchennym zmiksuj pestki dyni, a następnie przenieś je do średniej wielkości miski. Pokrojoną cukinię wrzuć do naczynia blendera i zmiksuj ją na mniejsze kawałki. Następnie dodaj cukinię do zmielonych wcześniej pestek dyni i do wszystkiego dodaj jajka. Wymieszaj ze sobą dokładnie trzy składniki, a kiedy konsystencja mikstury będzie już jednolita, dodaj do niej siemię lniane, sól, czosnek oraz mąkę z tapioki. Ubij wszystko, aby składniki były dobrze wymieszane. Gotową miksturę przenieś do formy na muffiny. Na wierzch posyp je kilkoma pestkami dyni, a następnie włóż je do piekarnika. Piecz je przez około 30 minut, do momentu, kiedy nabiorą złocistego koloru. Gotowe cukiniowe muffiny pozostaw do schłodzenia.
 
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Paleo Hacks

Zobacz także: