Czas na deser:) Niedziela to czas kiedy jesteśmy w domu i mamy nieco więcej czasu na przygotowanie różnych pyszności. U mnie jest to także dzień, kiedy jemy słodkości. Pomysł na przepis i formę babeczek zaczerpnęłam z bloga AniDo. Oczywiście zmieniłam lekko skład i dostosowałam do zasad diety proteinowej i Alchemii Odchudzania.

Przepis jest banalnie prosty i robi się go dosłownie w 5 minut. Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy babeczki lekko zwilgotnieją. Łatwiej też oddzielić je od papierka.

Składniki na 16 babeczek:

0,5 kg białego sera podwójnie zmielonego (ja użyłam ser Dr. Oetker)
2 całe jajka
1 czubata łyżka zmielonych otrąb owsianych
1 czubata łyżka stevii
kilka kropel zamachu waniliowego
foremki na bebeczki
naczynie żaroodporne

Składniki na sos

2 laski rabarbaru*
szklanka truskawek (dla osób na Alchemii Odchudzania)*
2 łyżeczki stevii

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do tem. 180 stopni. Wszystkie składniki na babeczki wymieszać mikserem i łyżką przełożyć do foremek. Nakładać troszkę mniej niż do połowy, ponieważ babeczki mocno wyrastają. Po wyjęciu z piekarnika lekko opadają, ale nic nie szkodzi. W smaku są boskie:) Wstawić do piekarnika i piec 10 minut w temp. 200 stopni i 20 minut w temp. 120 stopni.

W międzyczasie robimy owocowy sos.
* Na dukanie można jeść rabarbar, a że sezon na to warzywo w pełni, należy z tego skorzystać:)
Obieramy 2 laski rabarbaru, kroimy na 1 cm kawałeczki. Wsypujemy do naczynia żaroodpornego i posypujemy stevią. Dla stosujących Alchemię dodajemy truskawki lub same truskawki pokrojone w ćwiartki. Pieczemy około 30 minut w piekrniku.
Ja piekłam babeczki i sos w tym samym czasie. Gotowy sosik można zmiksować na gładką masę, ale ja lubię czuć „pod zębami” kawałki owoców.

Smacznego:)