Jeśli chcesz schudnąć, to jedyną słuszną drogą jest zmiana nawyków żywieniowych. Możesz to zrobić w Klubie Kasi

Fitoterapia jest dziedziną, która bardzo intensywne się rozwija. Jednym z typów związków niepojawiających się w starych podręcznikach, są lignany, należące do polifenoli. Przyczyniają się one przede wszystkim do poprawy zdrowia kobiet.

Źródła lignanów

Te związki można znaleźć przede wszystkim w:

  • nasionach lnu (dostępne także w formie tabletek)

  • sezamie

  • nasionach słonecznika

  • nasionach dyni

  • owocach

  • warzywach

  • produktach zbożowych

Olej lniany jest bardzo zdrowy, ale niestety nie zawiera lignanów. Nasiona lnu po zmieleniu, bardzo szybko ulegają zjełczeniu, dlatego najlepiej jest kupować je w całości i mielić samodzielnie. Możesz też kupić odtłuszczone siemię lniane, które zawiera więcej błonnika, a mniej kwasów omega-3.

Prawidłowa dawka lignanów w diecie to około 50 – 100 mg dziennie. Taką ilość zapewnimy sobie, jedząc około 3 – 4 łyżki nasion lnu dziennie. Lignany są dostępne także w formie suplementów diety.

Lignany przyjmowane wraz z pożywieniem, w organizmie człowieka zmieniają swoją strukturę i wykazują działanie estrogenowe. Ich budowa jest podobna do silnych estrogenów, natomiast działanie – znacznie słabsze. Przyjmując lignany, zmniejszasz negatywne działanie estrogenów na organizm, ponieważ zajmują one te same receptory. Pomagają one także wtedy, gdy masz niski poziom estrogenów.

Działanie estrogenowe lignanów przyczynia się do zmniejszenia ryzyka nowotworów związanych z hormonami płciowymi. Szacuje się, że lignany zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory:

  • piersi

  • pęcherza moczowego

  • jajników

  • prostaty

Lignany mają także pozytywny wpływ na zmniejszenie objawów menopauzy i zmniejszenie ryzyka nowotworów, które pojawiają się w tym czasie. Nieco silniejsze działanie mają lignany z sezamu, jednak są one gorzej dostępne na rynku.

lignany

Zalety lnu

Nie oznacza to, że lignany z lnu nie są warte uwagi – badania wskazują na to, że len hamuje rozwój nowotworów i zmniejsza ryzyko zachorowania. Dodatkowo len ma wiele innych korzyści zdrowotnych, zawiera kwasy omega-3 i omega-6, a także mnóstwo błonnika.

Największą przewagą nasion lnu nad innymi produktami, jest to, że zawierają one najwięcej lignanów.

Estrogeny roślinne mają inną budowę niż estrogeny wydzielane przez nasz organizm i jeszcze nie wiadomo do końca, jaki jest ich mechanizm działania. Pewne jest to, że lignany wpływają między innymi na:

Wpływ lignanów na serce

Lignany działają korzystnie także na serce. Sezam czy len obniżają poziom cholesterolu, zwiększają ilość witaminy E w organizmie oraz przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia takich chorób, jak:

  • Miażdżyca

  • Choroby serca

  • Cukrzyca

  • Choroby wątroby

  • Reumatoidalne zapalenie stawów

Poważnym problemem u kobiet w wieku okołomenopauzalnym jest osteoporoza. Lignany hamują postęp tej choroby, zwiększając gęstość kości. Ich kolejną zaletą jest działanie antyoksydacyjne.

Zobacz także:

7 powodów aby jeść siemię lniane

Super żywność, dzięki której unikniesz zawału serca!

26 dietetycznych przepisów, dzięki którym schudniesz, tak jak Karolina