Grillowane avocado to idealne zdrowe danie. W sam raz na kolację

Słuchajcie dziś znalazłam genialny przepis na grillowane awocado. Choć to dla mnie nowy pomysł, to spodziewam się, że grillowane awocado podbije moje serce. Choć uważa się je za tłuste warzywo, avocado właściwościto w ogóle nie ma cholesterolu i sodu. Tłuszcze zawarte w awocado są jednymi z najzdrowszych na świecie. Ma więcej potasu niż banan.

Jeden owoc 100 gramowy ma mnóstwo cennych składników.

Witamina K:  26% dziennego zapotrzebowania
Kwas foliowy: 20% dziennego zapotrzebowania
Witamina C: 17% dziennego zapotrzebowania
Potasu: 14% dziennego zapotrzebowania
Witaminy B5: dziennego zapotrzebowania
Witamina B6: dziennego zapotrzebowania
Witamina E: 10% dziennego zapotrzebowania

Zawiera  niewielkie ilości magnezu, manganu, miedzi, żelaza, cynku, fosforu, witaminy A, B1 (tiaminy), B2 (ryboflawina), B3 (niacyny i). Jeden, średniej wielkości owoc ma około 160 kalorii, 2 g białka i 15 g zdrowych tłuszczy.

Badania wykazały, że owoce avocado mają właściwości lecznicze. Mogą znacznie zmniejszyć poziom całkowitego cholesterolu, zmniejszyć stężenie triglicerydów we krwi nawet o 20%.
Obniżyć poziom cholesterolu LDL o maksymalnie 22% oraz zwiększyć HDL („dobry”) cholesterol nawet o 11%. Nieźle prawda…

grillowane avocado

(Oryginalny przepis znajdziesz tutaj)

Oto przepis na grillowane avocado 

Składniki na 3 osoby

  • 2 średnio dojrzale awokado
  • 300 g tofu
  • 3/4 pęczka świeżej bazylii
  • 3/4 pęczka świeżej kolendry
  • łyżka kurkumy
  • pół łyżeczki za’ataru (pominęłam ten składnik)
  • pół łyżeczki gram masali
  • ok 10 łyżeczek oleju ryżowego ( ja dodałam 3 łyżki oliwy z oliwek)
  • sok z połówki cytryny
  • 2-3 łyżki soku z limonki
  • 2 pęczki rukwi wodnej (ja użyłam rukoli i sałat, które akurat miałam pod ręką)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Tofu pokrój w kostkę, dolej 4 łyżki oleju oraz wszystkie przyprawy wymienione w przepisie. Posiekaj pół pęczka bazylii i kolendry, dodaj do tofu i całość wymieszaj. Odłóż do lodówki na pół godziny. Rozgrzej grillowaną patelnię, albo grilla. Przekrój awokado, wyjmij pestkę, posmaruj olejem i grilluj aż się zarumieni.
Na rozgrzanej patelni umieść tofu i smaż aż skórką zrobi się chrupka i rumiana. Umyj seler i pokrój go w plasterki.

Umyj rukiew wodną. Wrzuć do miski, dodaj seler, 4 łyżki oliwy, szczyptę soli, pieprzu, garść bazylii i kolendry oraz sok z połowy cytryny. Delikatnie wymieszaj.
Z patelni zdejmij awokado, skrop delikatnie sokiem z limonki, połóż tofu. Podawaj na przygotowanej wcześniej sałacie z rukwi. Jedz od razu.

Wypróbuj też inne przepisy na zdrowe dania:

7 przepisów na dania z ziarenkami chia

KOKTAJL Z MANGO I BANANA TO PYSZNY „NAPÓJ” NA PIĘKNĄ SKÓRĘ

dieta_alchemia odchudzania_1