Kasia Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka Diety Venus

Frytki z cukinii to idealny następca typowych frytek z ziemniaków. Te frytki mają dużo dobrych składników odżywczych i są absolutnie rewelacyjne! Można je jeść jako samodzielne danie, ale są też idealne jako dodatek do mięsa i ryb. Przepis jest prosty i szybki.

przepisy-bez-mleka

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

2 średnie cukinie
1/4 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam mleka migdałowego)
1 jajko

1/4 szklanki mąki migdałowej (ja miałam mąkę ciemniejszą z migdałów ze skórką)
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1/4 łyżka zmielonej kurkumy
1/4 łyżeczki świeżego pieprzu

2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek

Zamiast kminku można dodać swoje ulubione naturalne przyprawy. Może być papryczka chilli, słodka papryka, czosnek czy inne zmielone zioła, które masz w domu.

frytkizcukinii_przyprawy

WYKONANIE

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować ją olejem kokosowym lub oliwą z oliwek. Można użyć dłoni, aby rozprowadzić tłuszcz po pergaminie.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C z termoobiegiem.

frytkizcukiii_blacha

Mleko wymieszać z jajkiem. W oddzielnym naczynku zmieszać suche składniki.
Cukinię pokroić w paski o długości około 5-6 cm. Frytki zanurzyć w miksturze z jajka i mleka, a następnie obtoczyć w panierce.

Ułożyć frytki na blasze i piec około 20-25 minut aż frytki upieką się na złoty kolor. Mniej więcej w połowie pieczenia, można delikatnie frytki „poruszać” aby równomiernie się upiekły.

Smacznego!

Ps. Koniecznie napisz, czy smakowały Ci frytki:)

przepisnafrytkizcukinii

Spróbuj też innych moich przepisów:

deser