Chcesz mieć płaski brzuch, szczupłe uda i wąską talię, zastosuj ten plan jedzenia 

Frittata to doskonały wybór na śniadanie dla całej rodziny. Robi się ją super szybko i jest banalnie prosta w wykonaniu. Idealnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimo. Jest niedroga, bajecznie wygląda i można w niej przemycić warzywa.

To doskonały wybór na śniadanie, bo już od rana, możesz „karmić” swoje ciało wyłącznie zdrowym jedzeniem. Taka frittata jest znakomitym źródłem białka, tłuszczu i innych składników odżywczych w tym choliny, luteiny i zeaksantyny. Ma mało kalorii, za to duże ilości witaminy D, witaminy E, witaminy K, witaminy B6. Szpinak sprawia, że frittata jest doskonałym źródłem wapnia, bo  już jedna szklanka ugotowanego szpinaku ma 250 mg tego składnika. Szpinak jest też dobrym źródłem magnezu.

Osoby z zaburzeniami trawienia, osoby starsze, osoby przyjmujące na stałe leki, antybiotyki czy leki moczopędne są bardziej narażone na niedobór magnezu i powinny spożywać go więcej. Szpinak i inne zielone warzywa są jego doskonałym źródłem.

Popularne: Jak mieć płaski brzuch w 12 dni?

Szpinak jest też świetnym warzywem dla cukrzyków. Zawiera przeciwutleniacz znany jako kwas a-liponowy, który według wielu badań, obniża poziom glukozy i zwiększa wrażliwość na insulinę. Czego chcieć więcej od śniadania?
frittata ze szpinakiem

Frittata z porem i szpinakiem na oleju kokosowym

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB

10 dużych wiejskich jajek
10 cm kawałek z białej części pora
2 garście świeżego szpinaku

1/4 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczka ziołowego pieprzu (ja używam pieprzu z tego przepisu)

mix sałat do podania z frittatą
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek

frittata ze szpinakiem

frittata ze szpinakiem

WYKONANIE

Jajka roztrzepać dokładnie, aż powstanie jednolita, jasno żółta, spieniona masa.
Pora pokroić na cienkie plasterki. Rozgrzać olej kokosowy, dodać pora i smażyć go króciutko, około minuty, następnie dodać szpinak, wymieszać go z porem i zalać jajkami. Doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień na bardzo mały, aby jajka się ścięły, ale nie przepaliły. Nakryć pokrywką i smażyć aż cała masa się zetnie. Im patelnia większa, tym czas smażenia będzie krótszy, a frittata cieńsza.
Po tym czasie, dużym talerzem nakryć z góry patelnię i szybkim ruchem ją odwrócić, tak aby frittata wylądowała na talerzu. Posypać ją natka pietruszki i gotowe…

Smacznego:)

Co jeszcze możesz zrobić aby szybko schudnąć z brzucha?

Możesz zastosować program odchudzający z boczków, brzucha i pupy. Możesz schudnąć nawet 7 kg w ciągu 4 tygodni a nawet szybciej jedząc smacznie i do syta. Otrzymasz jadłospis, w którym „czarno na białym” masz rozpisane co jeść. Posiłek po posiłku, dzień po dniu, aż do upragnionej wagi. Zobacz i wypróbuj go TUTAJ