Jeśli się odchudzasz to musisz jeść odpowiednie jedzenie, oto „25 przepisów spalających tłuszcz” zastosuj je i schudnij do wakacji.

Czym tak naprawdę jest stan zapalny? To naturalny proces zachodzący w organizmie jako reakcja na infekcję. Stan zapalny może mieć przewlekły charakter. Ten rodzaj jest często spotykany przy takich chorobach jak astma, zapalenie stawów czy Hashimoto.

Jednak coraz częściej stany zapalane występują u osób z nadwagą, żyjących w stresie, a także z braku ruchu. Powoduje to różne bóle, w tym bóle mięśniowe, a także bóle, które mimo badań nie wskazują na konkretną jednostkę chorobową.

Jak zminimalizować negatywne skutki zapalenia? Jednym z najlepszych i w zasadzie najłatwiejszych sposobów jest zmiana diety. Na początek pokażę Ci jak przygotować orzeźwiający i „przeciwzapalny” rosół. Potrzebujesz trzech głównych składników, które poza doskonałym smakiem wzbogacą Twoją zupę o wspaniałe składniki odżywcze. Najskuteczniejsze działanie przeciwzapalne ma połączenie w jednym daniu tych 3 składników:

  1. Czosnku

To dobrze znany nam składnik wielu potraw. Znajduje się na szczycie listy najzdrowszych produktów. Nie bez powodu. Jest bogaty w wiele składników, które chronią komórki i naczynia krwionośne przed stanem zapalnym. Co więcej, pomaga z nim walczyć jako skutkiem otyłości. Spróbuj dodawać więcej czosnku do potraw, a po niewielkim czasie zobaczysz różnicę w stanie swojego zdrowia.

2. Korzenia imbiru

Imbir od dawna stosowany jest w leczeniu nudności i stanów zapalnych. Wiele osób dotkniętych tym schorzeniem potwierdza, że regularne spożywanie imbiru prowadzi do zmniejszenia nasilenia bólu. Ma on także właściwości antynowotworowe. Badania pokazują, że ma właściwości, które pozwalają hamować wzrost komórek rakowych (jajników i prostaty).

3. Korzenia kurkumy

Kurkuma ma olbrzymi wpływ na stan naszego zdrowia. Jest pomocna w leczeniu cukrzycy, nowotworów i stanów zapalnych. Od dawna jest wykorzystywana w medycynie chińskiej i indyjskiej. Najistotniejszą cechą kurkumy jest jej olej oraz kurkumina, która nadaje jej pomarańczowo-żółty kolor. Oba składniki mają silne właściwości przeciwzapalne przez niektórych porównywalne do efektów standardowego leczenia. Kurkuma jest idealna jako dodatek do herbaty, kakao czy bulionu.

Przepis na przeciwzapalny bulion warzywny z kurkumą, czosnkiem i imbirem

Składniki:

4 marchewki
1 słodki ziemniak (batat) może być 1 duży zwykły ziemniak
2 łodygi selera naciowego
2 średniej wielkości cebule
1 szklanka drobno posiekanego korzenia pietruszki
1 szklanka posiekanych grzybów shitake
1 szklanka siekanych pomidorów ze słoika
1 główka czosnku (6-7 ząbków)
2,5 cm kawałek korzenia imbiru (lub 1/2 łyżeczki suszonego imbiru)
2,5 cm korzeń kurkumy (lub 1/2 łyżeczki suszonego imbiru)
8 szklanek wody
1 mała papryczka chilli

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:

Warzywa obierz ze skórki i pokrój je jak na zupę. Do garnka wlej wodę, włóż wszystkie składniki, zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu około 1 godziny, aby powstał wartościowy bulion z warzyw. Po tym czasie wyłącz zupę, odcedź warzywa np. na sitku. Można doprawić bulion ziołową solą lub ziołowym pieprzem, według tego przepisu. Gotuj na małym ogniu przez godzinę.

Zobacz także: