Podchwyciłam temat o tej „diecie” z jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych i od razu pomyślałam, że to jest TO, czego szukałam dla moich czytelniczek.

Bo czego najbardziej brakuje Ci do tego, aby zdrowo się odżywiać i schudnąć?
Jeśli jesteś taka jak ja, to na pewno brakuje Ci CZASU na zdrowe gotowanie. Idealnym rozwiązaniem jest więc dieta słoikowa. W Ameryce dieta ta bije rekordy popularności. Tam spacery ze słoikiem w ręku są modne!!!

Moje Drogie, słoiki w dłoń!

dieta słoikowa przepisy Katarzyna Gurbacka

Już NIKT nie może powiedzieć, że nie ma czasu na zdrowe gotowanie, bo z tą dietą, każdy da radę schudnąć i jeść zdrowo.

Na czym polega dieta słoikowa?

Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie samego jedzenia: płukanie, krojenie, siekanie, pieczenie, duszenie… Po co robić to codziennie, skoro można TYLKO raz lub dwa w tygodniu.Jedzenie można przechowywać w słoiku nawet do 5 dni. Sałata nie ciemnieje jest krucha, warzywa chrupiące, a mięsko soczyste.

Co można wkładać do słoika?
Niemalże wszystko. Mięso, warzywa, nawet te gotowane. Kasze, ciemny ryż, a nawet placki z otrębami.
Świetnie przechowują się owoce z jogurtem bez laktozy.

dietasloikowa_desery

Ta dieta lub raczej sposób jedzenia, to idealne rozwiązanie dla osób, które pracują, są poza domem cały dzień, albo wracają głodni z siłowni i nie mają czasu na przygotowanie czegoś zdrowego.

Poza tym, dieta słoikowa ma same plusy:
-nie marnujemy jedzenia,bo całe zakupy od razu możemy „przerobić” i zamknąć w słoiku
-mamy porządek w lodówce, bo słoiki można ustawiać, nawet jeden na drugim
-zawsze zjemy odpowiednią porcję, bo słoik ma ograniczoną pojemność
-nie musimy używać plastikowych toreb ani pojemników, jesteśmy EKO:)
-słoiki łatwo dostępne, ma je prawie każdy, łatwo się je myje, można w nich mrozić, a nawet używać w mikrofali
-możemy jeść urozmaicone posiłki, bo w słoiku można zamknąć każde danie, a nawet desery
-dieta słoikowa jest tania, zdrowa i smaczna bo przyrządza się ją we własnym w domu.

Jak zacząć dietę słoikową?

Od dużego słoika z szerokim otworem i dobrego przepisu.
W słoiku układamy warstwami, zaczynając od najcięższych składników: mięsa, ryb, owoców morza, potem warzywa, a na końcu różne gatunki sałat.
Podobnie można przygotować desery. Najpierw owoce, potem np. jogurt i jako posypka uprażone migdały, płatki owsiane, orzechy, rodzynki.

dieta słoikowa Katarzyna Gurbacka

Serdecznie Pozdrawiam
Katarzyna Gurbacka
Dyplomowany Dietetyk
Ekspert od zdrowego jedzenia
Autor Alchemii Odchudzania oraz książki kucharskiej Sekrety Odchudzania

jak szybko schudnąć Katarzyna Gurbacka

Przeczytaj też: Ziemniaki-przyjaciel czy wróg odchudzania?
1 ZASADA zdrowego grillowania
To czynu CUDA i rośnie w każdym parku

Katarzyna Gurbacka