Chcesz szybciej schudnąć, ściągnij za darmo nowy ebook „9 ODCHUDZAJĄCYCH napojów” kliknij tutaj >>

Uwielbiam cukinię jest niskokaloryczna i składa się aż w 95 % z wody. Poza tym ma mnóstwo cennych składników odżywczych, które pozwalają nam zachować zdrowie. To właśnie czyni ją idealnym warzywem dla wszystkich osób starających się zgubić zbędne kilogramy. Nieprzypadkowo cukinia to stały element niemal każdej diety odchudzającej.

Cukinia jest bogata w błonnik, a poza tym zawiera mnóstwo witamin i minerałów, wśród których można wymienić m.in. witaminę C, K oraz witaminy z grupy B (B1, B3), jak również potas, fosfor, wapń i sód.

Regularne spożywanie tego warzywa pozwala nam załagodzić stres, dba o zdrowie naszego serca, reguluje poziom cukry we krwi, obniża poziom złego cholesterolu, odżywia naszą skórę i działa antyrakowo.

WIĘCEJ NA TEMAT ZDROWOTNYCH WŁAŚCIWOŚCI CUKINII PRZECZYTASZ >>>TUTAJ

Cukinia faszerowana warzywami i komosą ryżową to idealny przepis na pyszną, zdrową i lekką kolację. Komosa ryżowa, znana również jako quinoa lub „święte zboże Inków”, jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka – z tego względu często jest polecana w diecie wegan i wegetarian. Wśród jej zalet wymienia się także zapobieganie miażdżycy i nowotworom. Ze względu na niski indeks glikemiczny (IG – 35), poleca się ją osobom chorym na cukrzycę.

CUKINIA FASZEROWANA WARZYWAMI I KOMOSĄ RYŻOWĄ:

 

Składniki:

5 średniej wielkości cukinii

3/4 szklanki komosy ryżowej (nieugotowanej)

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 szklanki pokrojonej czerwonej papryki

1/2 szklanki pokrojonej żółtej papryki

1/4 szklanki pokrojonej czerwonej cebuli

2 ząbki czosnku (rozgniecione)

1 łyżka świeżego estragonu

1/4 szklanki płatków drożdżowych

25g orzeszków piniowych (mogą być ziemne)

sól i pieprz

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 230ºC. W średniej wielkości rondelku ugotuj komosę ryżową, dodając do niej łyżkę oliwy z oliwek oraz 1,5 szklanki wody. Kiedy komosa będzie już ugotowana, odstaw ją na bok. Pokrój papryki, cebulę, czosnek i estragon. Cukinię pokrój wzdłuż na połowę i pozbądź się z niej środka z pestkami. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy i zeszklij na niej cebulę, gotując ją przez około 2 minuty. Następnie dodaj czosnek i papryki i gotuj wszystkie warzywa przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dorzuć komosę ryżową i estragon i zdejmij patelnię z ognia. Dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem. Mieszanką komosy i warzyw wypełnij środek cukinii. Wierzch cukiniowych łódeczek poprósz orzeszkami i płatkami drożdżowymi. Piecz wszystko w piekarniku przez około 12-15 minut. Gotowe danie podawaj na gorąco.

CUKINIA FASZEROWANA

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga A Spicy Perspective

Zobacz także: