Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Nie dość, że wygląda pięknie, to jeszcze jest przepyszny. Ten kolorowy chleb z orzechami i bakaliami może być doskonałym pomysłem na zdrowe śniadanie oraz ciekawą alternatywą dla tradycyjnego pieczywa. Nie zawiera glutenu ani mleka, a jedynym źródłem jego słodyczy są suszone owoce i banany.

Zrobienie takiego „mozaikowego pieczywa” jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Sprawdź, jak po kroku przygotować ten pyszny wypiek.

Chleb z orzechami i bakaliami

Składniki:

2 dojrzałe banany

2 duże jajka

1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego

2 szklanki mąki migdałowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

2 łyżki siemienia lnianego (niezmielonego)

2 szklanki pokrojonych orzechów (orzeszki pekan, włoskie, laskowe, migdały, pistacje)

2 szklanki pokrojonych suszonych owoców (morele niesiarkowane, figi, żurawina, daktyle)

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 ºC. Przygotuj formę do pieczenia chleba, smarując ją cienką warstwą tłuszczu. Zmiksuj banany za pomocą robota kuchennego, bądź blendera. Kiedy uzyskasz gładkie puree, dodaj do niego jajka oraz olej kokosowy i pomieszaj dokładnie wszystkie składniki. Następnie dorzuć mąkę, proszek do pieczenia, sól i zblenduj wszystko ze sobą. Do miski dosyp siemię lniane, orzechy i suszone owoce i dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie produkty. Ciasto równomiernie rozprowadź w formie do pieczenia i piecz wszystko przez około 40 minut. Kiedy ciasto się zarumieni i będzie w środku suche, można wyjąć je z piekarnika. Pozostaw chleb do momentu aż wystygnie. Po tym czasie będzie już gotowy do krojenia.

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga The View From Great Island

Zobacz także: