Kasia Gurbacka
Dietetyk
Promotor Zdrowego Odżywiania
Autorka skutecznej i najchętniej wybieranej Diety Venus
Autorka wielu książek ze zdrowymi przepisami i poradami

bezglutenowe muffiny

Co zawdzięczamy malinom?

Jeżeli poszukujesz słodkich owoców, które są sprzymierzeńcami odchudzania – maliny zdecydowanie powinny stać się Twoim faworytem.

Naukowcy są właśnie w trakcie badań nad tymi owocami w zwalczaniu prawdziwej, globalnej epidemii, jaką jest otyłość. Ich właściwości wspomagające odchudzanie, to nie tylko kwestia wysokiej zawartości błonnika. Zawarte w malinach fitoskładniki, jak dowodzą naukowcy z Japonii, bezpośrednio wzmagają metabolizm tkanki tłuszczowej – sprawiając, że z łatwością spalisz tłuszcz z brzucha.

Popularne: Chcesz schudnąć, ale nie możesz oprzeć się deserom? Te dwie rzeczy można połączyć!

W 100 gramach malin znajdziemy 6,1 g. błonnika. Maliny są znanym środkiem przeciwgorączkowym, mają też działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają serce. Maliny zawierają dużą ilość witamin i wpływają korzystnie na układ odpornościowy. Zawarte w malinach polifenole chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia.

Mają równie silne działanie jak kapsaicyna, odpowiedzialna za ostry smak papryczek chili, często stosowana jaki suplement na diecie. Uważaj jednak na maliny, które nie pochodzą z ekologicznych upraw – jak wykazało jedno z nowszych badań, pochodzące z czasopisma Food Chemistry, mają one znacznie mniej cennych antyoksydantów, oraz innych składników odżywczych. To chyba dobry argument, by sięgać po organiczne owoce, hodowane w małych, lokalnych sadach – nie wspominając o ich znacznie bardziej bogatym smaku i aromacie.

Składniki

  • 1 szklanka mleka migdałowego (250 ml)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1  łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej (drobno zmielonej)
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • garść malin

do kremu:

  • 100 gram masła kokosowego
  • 100 gram cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

bezglutenowe muffiny

Popularne: Wystarczy, że wyeliminujesz te 5 produktów z diety! Uwierz, że zobaczysz wielką różnicę

Wykonanie

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Przygotuj papierowe foremki do muffinek oraz blaszkę do ich upieczenia.

Mleko migdałowe wraz z olejem z pestek winogron, octem jabłkowym, cukrem i olejkiem waniliowym dokładnie wymieszaj na niskich obrotach za pomocą miksera, aż do połączenia wszystkich składników. Do drugiej miski nasyp mąkę, sól, kakao i sodę i mieszaj tak, aby nie pozostawić żadnych grudek.

Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając. Powykładaj masę do foremek i piecz około 20-24 minuty do suchego patyczka.

Następnie zacznij przygotowywać maślany krem. W dużej misce ubij masło wraz z ekstraktem wanilii, tak aż powstanie puszysta masa. Stopniowo dodawaj cukier puder, nie przestając mieszać. W celu rozrzedzenia możesz dodać mleka migdałowego. Na sam koniec dodaj szczyptę soli.

Udekoruj babeczki kremem wtedy, gdy całkowicie ostygną. Ja dodałam również maliny – jak dla mnie, to połączenie jest idealne – smakują obłędnie 🙂

bezglutenowe muffiny

bezglutenowe muffiny

 

SMACZNEGO! 

Deser jabłkowy z ziarenkami chia, cynamonem i orzechami (bez mąki i cukru!)

Przepis na wyśmienite brownie z cukinii – palce lizać!

JAK SZYBKO SCHUDNĄĆ Z BRZUCHA-PROSTY SPOSÓB!