Kanapka z pomidorem i pastą z czarnych oliwek (super szybkie danie)

Kiedy tylko mam dostęp do dobrego chleba, zawsze robię kanapki. Bardzo je lubię. Odpowiednio przygotowane, z dobrych składników, są idealnym, zdrowym daniem. Na kanapce oprócz dobrego chleba, który u mnie zawsze jest w 100% bezglutenowy, obowiązkowo muszą znaleźć się świeże warzywa. To nie musi być jakaś ogromna ilość, ale wystraczy kilka listków sałaty, kawałek pomidora czy ogórka. 

Wypróbuj też: Przepis na lepszy chleb, w 100% bezglutenowy (proste wykonanie)

Takie połączenie sprawia, że w jednym daniu dostarczamy mnóstwo cennych składników. Zdrowych węglowodanów, błonnika, witamin. W tej kanapce zamiast masła użyłam gotowej pasty z czarnych oliwek. Jest ona dostępna w wielu sklepach. W domu można ją zrobić bardzo prosto, miksując oliwki bez pestek na gładką pastę. Można przełożyć pastę do słoika i przechowywać w lodówce  nawet przez kilka tygodni. 

Pasta z oliwek idealnie pasuje do pomidora, rukoli i cebuli. Pyszne połączenie…

kanapka z pomidorem z pasta z oliwek

Lubie oliwki za ich cenne właściwości dla zdrowia. Choć przy Hashimoto powinnam ich unikać, to od czasu do czasu lubię zjeść albo taką pastę albo całe oliwki w jakiejś sałacie lub daniu.

Oto tylko kilka korzyści z jedzenia oliwek

1. Oliwki są doskonałym przeciwutleniaczem. 

Oliwki są dobrym źródłem witaminy E i zawierają też niewielkie ilości minerałówantyoksydacyjnych, takich jak selen i cynk. Oprócz tego oliwki sa bogate w jeden szczególny przeciwutleniacz-oleuropeinę. Występuje ona wyłącznie w oliwach i ma wprost cudowne właściwości dla zdrowia. Badania wykazały, że spozycie oliwek, lub oliwy z oliwek zmniejsza utlenianie cholesterolu LDL, zmniesza stes oksydacyjny i  chroni komórki nerwowe przed uszkodzeniem. 

W jednym z ostatnich badań wykazano również, że oliwki mają zdolność do zwiększenia poziomu glutationu, który jest antyoksydantem. Neutralizuje on wolne rodniki w wątrobie, a nawet pestycydy i toksyny. Niektóre źródła podają, że nawet 60% z nich. 

2. Oliwki mają działanie przeciwzapalne

Oprócz tego, że oliwki sa doskonałym przeciwutleniaczem, mają też mnóstwo składników, które działają przeciwzapalnie. Blokują one receptory histaminy H1 i obniżają ryzyko stanu zapalnego poprzez obniżenie poziomu leukotrienu B4 (LTB4), który jest takim „wyzwalaczem” stanu zapalnego.

Przeciwzapalne właściwości oliwek powinny być wykorzystane szczególnie przez osoby, które mają problemy z układem krążenia i chorych na serce. Polifenole zawarte w oliwkach pomagają obniżyć we krwi poziom biała C-reaktywnego (CRP). CRP jest stosowany do pomiaru stanu zapalnego we krwi.

3. Oliwki mają działanie przeciwnowotworowe

Właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne oliwek stanowią naturalną ochronę przed rakiem, ponieważ przewlekły stres oksydacyjny i przewlekłe zapalenie mogą być ważnym czynnikiem w rozwoju raka. Badania wykazały, że związki takie jak kwas oleanolowy, erytrodiol i uvaolu pomagają zniszczyć komórki raka piersi a także raka żołądka.  Ponadto antyoksydacyjne składniki odżywcze w oliwek mogą chronić nasz kod DNA przed uszkodzeniem, co w znacznej mierze może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory.

Zobacz też inne przepisy na pyszny, zdrowy chleb, który dostarcza dużych ilości błonnika, kwasu foliowego, witamin i minerałów, niezbędnych do zachowania dobrej pracy jelit. dzięki niem unikniesz wzdęć, zaparć i wyregulujesz metabolizm. Kliknij po przepis poniżej.

Prosty przepis na chleb codzienny, zobacz>>

chleb_jaglany przepis Kasia Gurbacka