Jeśli jesteś na diecie i chcesz schudnąć to ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Kasza to taki produkt, który powinien być w diecie każdej osoby, szczególnie tej, która chce schudnąć i jest na diecie. Kasza to jeden z podstawowych składników, jakich używam w Diecie Venus. Na kaszach się chudnie. Ponadto mają mnóstwo zdrowych składników odżywczych, które wpływają na szybszą przemianę materii, dają uczycie sytości i są banalnie proste w wykonaniu.Odstaw pieczywo na rzecz kaszy i zobacz jak ułatwisz sobie odchudzanie.

Oto 5 przepisów na dania z kaszą, które warto zastosować, jeśli chcesz schudnąć.

1.Sałatka z kaszą gryczaną 

Składniki na 4 porcje

1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej
2 szklanki wody
½ łyżeczki soli
10 cm kawałek zielonego ogórka drobno pokrojonego w kostkę
12 dużych zielonych oliwek bez pestek
1 mała żółta papryka pokrojona w kostkę
1 szklanka posiekanych brokułów
¼ szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
½ szklanki świeżego, posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej świeżej mięty

Sos

sok z 1 limonki
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu

Wykonanie:

Kasze przepłukać na sitku. Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać wypłukaną kaszę gryczaną, zagotować i zmniejszyć ogień. Nakryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut, aż kasza będzie miękka.

W miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos.

Pokroić warzywa i posiekać wszystkie zioła.

Kiedy kasza się upraży i ostygnie przełożyć ją do miski. Dodać pokrojone warzywa, zioła i polać sosem. Sałatkę dokładnie wymieszać. Tę sałatkę z kaszy gryczanej można przechowywać w lodówce do 4 dni.

zakwaszenie organizmu

2. Sałatka z kasza jaglaną z dynią i żurawiną

Składniki na 4 porcje

1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody

1 opakowanie dyni mrożonej (jeśli macie świeżą to 1 dynia około 1 kg)
1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
2 garści posiekanego świeżego szpinaku lub jarmużu (może być również mrożony)
1 szklanka suszonej żurawiny
1 szklanka posiekanych orzechów pekan (świetnie sprawdzą się orzechy włoskie)

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżka naturalnego miodu
1/4 łyżeczki pieprzu

Miodowy sos winegret

¼ szklanki oliwy z oliwek
¼ filiżanki octu jabłkowego
1-2 łyżeczki naturalnego miodu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu

Wykonani

Kasze jaglaną przepłukać na sitku. Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać wypłukaną kaszę, zagotować i zmniejszyć ogień. Nakryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut, aż kasza będzie miękka.

W miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos.

W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć, aż cebula nieco się zeszkli, dodać pokrojoną dynię, zamieszać i podsmażyć kilka minut aż dynia zmięknie. Na koniec dodać szpinak. Wymieszać całość, a kiedy nieco ostygnie doprawić przyprawami: gałką muszkatołową, miodem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Kiedy kasza ostygnie dodać do niej warzywa, żurawinę i posiekany orzechy. Polać przygotowanym wcześniej sosem miodowym i delikatnie wymieszać, aż wszystkie smaki się połączą.

Sałatkę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

3. Sałatka z komosą ryżową i buraczkami

Składniki na 4 porcje

2 średniej wielkości buraki
główka ulubionej sałaty (moja ukochana rukola)
2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sos Dijon

2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżeczki miodu
2 łyżki octu jabłkowego
5 łyżek oliwek z oliwek
szczypta soli himalajskiej, świeżo zmielony czarny pieprz

Jako dodatek, można użyć nieco sera feta (jeśli jesteś na diecie Venus, pomiń sera feta)

Wykonanie:

Komosę ryżową przełóż na sitko i pod zimną bieżącą wodą dobrze wypłucz. Włoż ją do garnka, wlej 2 szklanki wody ( 1 szklanka komosy, 2 szklanki wody) i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj około 15 minut.

Ugotuj do miękkości buraki wraz ze skórką. Wystudzić je, obierz ze skórki i pokrój w kostkę lub nawet zetrzyj na grubych oczkach za pomocą tartki.

W miseczce przygotuj sos Dijon i odstaw go, aby smaki dobrze się połączyły.

Do miski dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, pokrojone buraki, dodaj rukole i posiekane zioła. Polej całość pysznym sosem Dijon i gotowe.

4. Sushi z komosą ryżową i jajkiem

Składniki na 4 porcje

Na sushi z komosą:

1 szklanka kolorowej komosy ryżowej (może być zwykła biała)
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka posiekanych drobno migdałów w płatkach

4 arkusze nori gold (mogą być green)

Składniki na nadzienie:

Nadzienie z łososia

100 gram upieczonego łososia
1 łyżka zdrowego majonezu
szczypta mielonego chili
kawałek zielonego ogórka (u mnie 10 cm)
¼ awokado, pokrojone w paski

Nadzienie z jajkiem

Omlet
2 jajka
1 łyżka zimnej wody lodowej
szczypta soli

1 łyżeczka masła

½ marchwi, startej na tarce lub pokrojonej nożem na cienkie słupki
¼ awokado, pokrojone w paski
kiełki rzodkiewki lub brokuła (u mnie 2 łyżki)

Wykonanie

Komosę ryżową przełóż na sitko i pod zimną bieżącą wodą dobrze wypłucz. Włoż ją do garnka, wlej 2 szklanki wody ( 1 szklanka komosy, 2 szklanki wody) i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj około 15 minut.

Na patelni uprażyć pestki słonecznika i migdały. Posiekać je dość drobno i dodać do ugotowanej komosy.

Przygotować i pokroić warzywa. Można dodać inne ulubione.

Usmażyć omlet.

Jajka rozbić do miseczki, roztrzepać je i dodać i łyżkę zimnej wody. Na patelni rozgrzać masło, wylać omlet, zmniejszyć ogień i nakryć go pokrywą. Smażyć około 3 minut, aż dobrze się usmaży i będzie ścięty.

Zdjąć usmażony omlet z patelni na deskę do krojenia i pokroić w paski, tak aby łatwo można było włożyć do sushi.

Na desce do krojenia, ułożyć arkusz nori (algi) nałożyć porcję komosy i równomiernie, zaczynając od początku nori, rozłożyć ją na algach. Ułożyć ulubione składniki i omlet i zwinąć jak roladę. Pokroić ostrym nożem na kawałki.

5. Sałatka z kolorową komosą z warzywami

Składniki na sałatkę na 4 porcje

1 1/2 filiżanki (300 g) surowej komosy ryżowej
2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
2 szklanki (180 g) zielonej fasoli
2 szklanki (170 g) zielonego groszku (może być mrożony)
2 szklanki (220 g) żółtej cukinii, pokrojonej w półksiężyce
Różowa sól himalajska dla smaku
1 do 2 szklanek (30 do 60 g) świeżego szpinaku
1 średnia marchewka, obrana (można użyć spirilajzera)
1 średni burak, obrany (można użyć spirilajzera)
1 do 2 duże dojrzałe awokado, pokrojone, bez pestki

Składniki na sos:

3 łyżki (45 ml) czerwonego octu winnego
2 łyżki (30 ml) świeżego soku z cytryny
2 łyżki (30 ml) musztardy Dijon
1 średni ząbek czosnku
2 łyżeczki (10 ml) syropu klonowego
1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
Świeżo zmielony czarny pieprz
6 do 8 łyżek (90 do 125 ml), oliwy z oliwek

Wykonanie:

  1. Do małego słoika wlej ocet, sok z cytryny, dodaj musztardę Dijon, syrop klonowy, oliwę z oliwek, czosnek sól i pieprz. Zamknij go i porządnie wstrząśnij.
  2. Wspy komosę do garnka, dolej około 2,5 szklanki wody, wymieszaj. Podgrzej aż do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i przykryj szczelnie pokrywką. Podgotuj przez 13-16 minut. Aż woda wsiąknie w komosę i będzie ona miękka. Zdejmij pokrywkę i dopraw quinoa solą i pieprzem.
  3. Na dużej patelni lub w woku umieść oliwę z oliwek, fasolę, groszek i cukinię. Wymieszaj, dodaj soli, smaż przez około 10 minut. Następnie dodaj szpinak i podsmaż jeszcze przez parę minut. Zdejmij patelnię z ognia
  4. Obierz marchewkę, buraki i pokrój je spililajzerem. Powstaną takie nitki jak spaghetti. Jeśli nie masz takiego urządzenia, możesz pokroić je cienko np. obieraczka do ziemniaków.
  5. Teraz wszystko połączysz. Dorzuć komosę na patelnię i podsmaż z warzywami. W razie potrzeby dodaj soli i pieprzu. Następnie umieść całość w miseczkach, na górę daj marchewkę, buraki, awokado i prażone nasiona pepita. Każdą porcję skrop również

Zobacz także:

Comments

komentarze

Podobał Ci się ten artykuł?- kliknij „Polub tę stronę”!