Zima to idealny czas na odchudzanie. Niska temperatura, wiatr i mróz, sprzyjają odchudzaniu. Im bardziej Ci zimno, tym Twój organizm spala więcej kalorii.

Kasia Gurbacka
Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania

Oczywiście nie ma co przesadzać i wystawiać się na działanie mrozu cały czas, trzeba też się rozgrzać…

Ma to swoje zalety bo rozgrzewające jedzenie, podnosi temperaturę ciała i poprzez termogenezę, także pomaga spalać więcej tkanki tłuszczowej.

Jednym z najprostszych i najzdrowszych sposobów aby to zrobić jest spożywanie jak najczęściej tzw. „rozgrzewających” produktów. Nie chodzi tu o alkohol, a o specjalny zestaw przypraw i produktów, które w sposób naturalny podnoszą temperaturę naszego ciała, pobudzają krążenie krwi i usuwają nadmiar wody z naszych tkanek.

Te ocieplające produkty to np. orzechy, kasza jaglana, czosnek i cebula. Można też rozgrzewać organizm bez dodawania kalorii. Idealne będą przyprawy, które są niezwykle skuteczne w indukowaniu termogenezy, poza tym prawie nie mają kalorii i NIE mówię tu o papryczkach chilli bo ich działanie jest przereklamowane!

Oto 5 przypraw, które najlepiej podnoszą temperaturę ciała i ułatwiają walkę z tłuszczem.

1. IMBIR

imbirChoć jest najbardziej znany z leczenia nudności i problemów z żołądkiem to imbir jest też doskonałą przyprawą rozgrzewającą. Dzięki czynnym związkom takim jak: gingerole, szogaol, zingeron „ociepla” organizm od środka.
Zaletą imbiru jest też to, że hamuje działanie kortyzolu.

Kortyzol oczywiście jest nam potrzebny, ale przewlekły stres może spowodować, że poziom tego hormonu będzie za wysoki, a wysoki poziom kortyzolu może zwiększyć nadmiar tłuszczu na brzuchu i powodować tycie. Imbir nie ma żadnych skutków ubocznych, nie podnosi glukozy ani insuliny we krwi, nie powoduje wzrostu poziom lipidów ani markerów zapalnych. Imbir w naturalny sposób zwiększa termogenezę i zmniejsza uczucie głodu.
Według wielu źródeł obniża też stężenie cholesterolu i trójglicerydów.

==>wypróbuj działanie IMBIRU w specjalnych przepisach!

2. KARDAMON

kardamonTe aromatyczne, zielonkawe ziarenka są niezwykle popularne na całym świecie. Ja dodaję je najczęściej do herbaty i kawy. Kardamon na pikantny, lekko słodkawy smak i podobnie jak imbir ma właściwości rozgrzewające, które pomagają zwiększyć metabolizm i zdolność organizmu do spalania tłuszczu. Kardamon, jest też znany ze swoich właściwości wykrztuśnych. To dzięki zawartości dużej zawartości naturalnych cyneoli. Pomaga rozrzedzić śluz w płucach i drogach oddechowych. Kardamon stymuluje też nasz układ trawienny i pomaga usuwać gazy i wzdęcia.

3. CYNAMON

cynamon Cynamon to prawdopodobnie najbardziej popularna rozgrzewająca przyprawa stosowana na całym świecie. Ten brązowy, aromatyczny proszek powstaje przez zmielenie zewnętrznej kory drzewa cynamonowego. Ściągającej    działania taniny wpływają tonizująco na błony śluzowe naszego ciała, podnosząc tym samym naszą temperaturę. Ponad  to, cynamon jest naturalnym antykoagulantem i może zwiększyć krążenie krwi, przez co zwiększyć aktywność  metaboliczną.

Cynamon może pomóc zwiększyć metabolizm i ma duży wpływ na regulację poziomu cukru we krwi. Dlatego jest idealną przyprawą dla cukrzyków. Świetnie też „zbija” trójglicerydy, poziom złego cholesterolu (LDL) i poziom całkowitego cholesterolu u osób z cukrzycą typu 2.

4. KURKUMA

kurkumaTa żółto-pomarańczowa przyprawa według Ajuwerdy, jest jednym z najlepszych ocieplających ziół. Zawiera duże ilości tanin, które pochłaniają nadmiar wody z organizmu. Powoduje to efekt „wysuszenia” który zwiększa naszą ogólną temperaturę ciała. Jeśli jesteś fanem curry to jestem pewna, że kurkuma Ci posmakuje. Jednym z najbardziej aktywnych składników kurkumy jest kurkumina, która zmniejsza tworzenie się tkanki tłuszczowej przez hamowanie naczyń krwionośnych, które są potrzebne do wytworzenia komórek tłuszczowych.
Dlatego, może to bezpośrednio przyczynić się do obniżenia tkanki tłuszczowej i spadku masy ciała.

==>wypróbuj działanie KURKUMY !

5. GORCZYCA

przyprawy spalające tłuszczGorczyca należy do warzyw krzyżowych (tak samo jak brokuły, kapusta czy brukselka). Duże ilości gorczycy znajdują się w musztardzie, można dodawać ją także do mięs i sosów. Badania wykazały, że gorczyca może zwiększyć tempo metabolizmu o 25 procent, co oznacza, że możesz bardziej efektywnie spalić kalorie. Już tylko 1/2 łyżeczki nasion gorczycy zjadanej codziennie, może pomóc spalić dodatkowe 45 kalorii w ciągu godziny!

Jeśli chcesz schudnąć jeszcze szybciej, zastosuj zdrowe i ułatwiające odchudzanie przepisy. Znajdziesz je na następnej stronie:

kliknij_n