Chcesz szybciej schudnąć z brzucha i całego ciała, podejmij 30-dniowe wyzwanie na odchudzanie>>

Mąka i kasza gryczana produkowane są z ziaren gryki. Zawierają unikalnej jakości białka roślinne. W 100 gramach gryki znajduje się od 11-14 gramów białka. Gryka posiada też w doskonałych proporcjach wszystkie niezbędne aminokwasy w szczególności lizynę i metioninę. Ten unikalny zestaw składników pomaga obniżyć cholesterol i zmniejszyć nadciśnienie. Oto więcej powodów, aby włączyć te produkty do diety:

5 powodów dlaczego warto jeść mąkę i kaszę gryczaną

1. Mąka z ziaren gryki to mąka naturalnie bezglutenowa.

Ziarna gryki nie mają glutenu, tak jak np. pszenica. Pszenny gluten, zawiera gliadynę, która u ludzi powoduje szereg przykrych dolegliwości i chorób. Ostatnie badania naukowe wykazały, że pszenny gluten szkodzi również osobom z chorobami tarczycy, a ponieważ od lat choruję na niedoczynność tarczycy i chorobę Hashimoto, wybór był oczywisty…

2. Mąka gryczana produkowana jest z ziaren gryki.

Zawiera unikalnej jakości białka roślinne. W 100 gramach gryki znajduje się od 11-14 gramów białka. Posiada też w doskonałych proporcjach wszystkie niezbędne aminokwasy w szczególności lizynę i metioninę. Są one odpowiedzialne za szereg procesów zachodzących w naszym organizmie min. za wytwarzanie hormonów, przeciwciał, enzymów. te aminokwasy biorą też udział w budowie kolagenu.

Zapisz się do mojego nowego 30-dniowego wyzwania na odchudzanie TERAZ TWOJA KOLEJ>>

3. Nasiona gryki to także bogate źródło rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika.

100 gramów zaspokaja 26% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Naturalny błonnik jest niezbędny dla zachowania zdrowia, ponieważ zapobiega zaparciom, przyspiesza wypróżnianie, wiąże toksyny i usuwa je z jelita. Chroni też błonę śluzową jelita grubego przed nowotworami. Błonnik wiąże kwasy żołciowe i zmniejsza ich ponowne wchłanianie w okrężnicy, co pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL w surowicy krwi.

==>wypróbuj przepisy na wypieki z mąki gryczanej

4. Gryka jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy takich jak rutyna, taniny i katechiny.

Stwierdzono, że rutyna (kwercetyna rutynozyd)ma działanie przeciwzapalne i zapobiega powstawaniu skrzepów płytek krwi wewnątrz naczyń krwionośnych, dlatego może być świetnym lekarstwem na hemoroidy i zaburzenia krzepnięcia.

5. Ponadto jest też dobrym źródłem witaminy E, innego silnego przeciwutleniacza.

Witamina E ma ogromną moc, ponieważ zapobiega uszkodzeniom komórek i wspiera zdrowie.Ziarna gryki mają bardzo dużo witamin z grupy B-kompleks zwłaszcza, ryboflawiny (witamina B2) i niacyny (witamina B3).Jedna szklanka kaszy gryczanej pokrywa 21% dziennego zapotrzebowania na magnez i 12% dziennego zapotrzebowania na fosfor i miedz. Nasz organizm potrzebuje miedzi do wytwarzania czerwonych krwinek. Magnez odpręża, leczy depresje i bóle głowy.

Na następnej stronie znajdziesz przepisy na zdrowe dania z mąki gryczanej.

przepisy_maka_gryczana