Zanim zaczniesz odchudzanie, musisz dowiedzieć się co najbardziej działa na spalanie tłuszczu i co jeść, aby przyspieszyć metabolizm. Ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Szpinak jest bogatym źródłem witamin C, E, K oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6 i kwas foliowy). Poza tym zawiera cenne składniki mineralne takie jak m.in. potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, jod i cynk. Wymieniając zdrowotne zalety szpinaku, często podkreśla się jego właściwości antynowotworowe (dzięki zawartości antyoksydantów), uspokajające i przeciwbólowe.

Jest niskokaloryczny, dlatego poleca się go osobom na diecie odchudzającej. Co więcej, sprawdza się świetnie zarówno w potrawach na ciepło, jak i na zimno. A jednak wiadomą rzeczą jest, że szpinak zachowuje najwięcej składników odżywczych, kiedy jest spożywany świeży. Wiosna to idealny okres, aby włączyć go do swojej diety w surowej formie, np. jako główny dodatek do sałatek.

OTO 3 POMYSŁY NA SAŁATKI ZE SZPINAKIEM

ŚRÓDZIEMNOMORSKA SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I JAJKAMI

Składniki:

2 dojrzałe pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w małą kostkę)

1/2 łyżeczki kuminu

1 ząbek czosnku (posiekany)

szczypta pieprzu cayenne

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1/4 szklanki oliwy z oliwek

2 łyżeczki octu winnego

3 ugotowane na twardo jajka

12 ciemnych oliwek

sól i pieprz

1/2 szklanki orzechów włoskich

pół wiązki świeżego szpinaku

zakwaszenie organizmu

Wykonanie:

W misce wymieszaj ze sobą pokrojone w kostkę pomidory, posiekany czosnek, paprykę, kumin i pieprz cayenne, dodaj do niej 2 łyżki oliwy z oliwek oraz octu winnego, wymieszaj składniki i pozostaw na około 30 minut. Posiekaj liście szpinaku, umyj je i odsącz z wody. Skrop szpinak pozostałą częścią oliwy oraz dodaj odrobinę soli i pieprzu. Następnie wymieszaj szpinak z miksturą z pomidorów. Na wierzch sałatki połóż pokrojone w plasterki jajka i oliwki oraz poryp wszystko orzechami.

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Oldways

SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ I AWOKADO

Składniki:

szklanka komosy ryżowej (nieugotowanej)

2 średnie awokado

ok. 85 g szpinaku baby

225 g pomidorków cherry

3 zielone cebulki lub małe czerwone cebule

1-2 ząbków czosnku

2 łyżki octu winnego

1/8 łyżeczki soli

Wykonanie:

Ugotuj komosę ryżową. W międzyczasie pokrój szpinak, posiekaj czosnek i zmieszaj je ze sobą w jednej dużej misce. Posiekaj zieloną cebulkę, pokrój na połówki pomidorki cherry oraz pokrój w kostkę awokado. Kiedy komosa ryżowa będzie już ugotowana, dodaj ją do warzyw. Następnie dodaj sól i ocet winny i pomieszaj ze sobą składniki. Gotową sałatkę możesz podawać od razu, albo serwować ją schłodzoną.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga The Garden Grazer

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, ŻURAWINĄ I MIGDAŁAMI

Składniki:

500 g szpinaku baby
1 szklanka migdałów (prażonych)
1 szklanka suszonej żurawiny

Dressing:

1/4 szklanki octu winnego
2 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki ksylitolu
1/2 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki miodu
1 łyżka drobno posiekanej szalotki
2 łyżki sezamu (prażonego)
1 łyżka maku

Wykonanie:

W oddzielnej misce przygotuj sezamowy dressing, mieszając ze sobą dokładnie wszystkie składniki. W drugiej misce pomieszaj pokrojony szpinak, posiekane migdały oraz suszoną żurawinę, a następnie polej wszystko dressingiem.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Cooking Classy

Zobacz także:

Comments

komentarze