Jedzenie przyspieszające metabolizm-jedz je jak najczęściej bo działa lepiej niż tabletki!

Katarzyna Gurbacka
Dietetyk, Autorka Diety Venus

Tłuszcz – ten nagromadzony wokół bioder, na brzuchu czy na pośladkach – to największy wróg osób, które walczą z nadmiarem kilogramów. Na każdy kilogram tłuszczu zwykle pracujemy latami,
dieta proteinowaniezdrowo jedząc i prowadząc mało aktywny tryb życia. Nic więc dziwnego, że spalanie tłuszczu jest długotrwałym wyzwaniem. Wiele z nas stosowało pewnie tabletki, które miały przyspieszyć odchudzanie.


Jak szybko schudnąć nawet jeśli jesteś łakomczuchem?


11 PRZEPISÓW SPALAJĄCYCH
TŁUSZCZ

Moja Droga,
Jeśli chciałabyś schudnąć, ale nie lubisz się głodzić, a może nawet tak jak ja lubisz dużo i smacznie zjeść, to koniecznie musisz to przeczytać...

Jednak takie specyfiki nie są bezpieczne, szczególnie jeśli masz problemy z układem krążenia. U wielu osób powodują przykre skutki uboczne. Na szczęście, są produkty naturalne, dzięki którym można to spalanie nieco podkręcić.

Zobacz też: Dieta slow carb-czyli jak w 30 dni zgubić 10 kg?

Istnieją pewne produkty, które dzięki swoim unikalnym składnikom, potrafią skłonić nasz organizm do szybszej przemiany materii. Pokarmy, które przyspieszają spalanie tłuszczu to termogeniki, które zwiększają tempo przemian metabolicznych w organizmie albo takie, które do strawienia i przyswojenia potrzebują więcej energii niż same dostarczają. To dzięki nim hasło „jedz i chudnij” nabiera zupełnie nowego znaczenia. Jakie termogeniki warto włączyć do codziennej diety, aby nie tylko jeść zdrowo, ale też jednocześnie chudnąć?

Jedzenie przyspeiszajace metabolizm, które działa lepiej niż tabletki na odchudzanie

1. Cielęcina
Rzadko ją jemy, gdyż jest stosunkowo droga i mniej dostępna niż inne mięsa. Cielęcina spośród wszystkich mięs zawiera w sobie najwięcej przyswajalnej postaci l-karnityny, czyli wyjątkowej substancji, która wspomaga spalanie tłuszczu. L-karnityna bierze udział w transporcie tłuszczu w komórce do mitochondrium, w którym jest on spalany. Im więcej naturalnej l-karnityny w diecie, tym lepsze tempo spalania tłuszczu.

jadlospis niskoweglowodanowy

2. Warzywa strączkowe
Warzywa strączkowe są bogate w proteiny i niezwykłą odmianę błonnika. Szczegółowo opisała to amerykańska dietetyczka Tanya Zuckerbrot w książce „The F-Factor Diet”. Okazuje się, że błonnik niejedno ma imię i w różnych produktach mogą występować różne jego odmiany. Błonnik znajdujący się w roślinach strączkowych nie tylko oczyszcza układ pokarmowy z toksyn i złogów, ale też reguluje poziom cukru we krwi, dzięki czemu przyczynia się do zmniejszenia oponki tłuszczowej, jaka u osób z nadwagą powstaje wokół brzucha.

olej lniany3. Olej lniany
Olej lniany jest uważany za jeden z najzdrowszych olejów, choć nadal popularnością ustępuje choćby oliwie z oliwek. Tymczasem olej lniany pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, wzmacnia go od wewnątrz, a także poprawia kondycję skóry całego ciała oraz włosów. Właściwości odchudzające oleju lnianego pochodzą głównie z kwasu linolowego, spotykanego również pod nazwą CLA. Kwas linolowy przyspiesza rozpad komórek tłuszczowych. Jakie ma to znaczenie dla naszego organizmu?

Ogromne – dodając olej lniany do potraw sprawiamy, że nasz organizm przestaje magazynować tłuszcz z tego co jemy. Wykorzystuje tylko tyle, ile jest mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, cała reszta jest natomiast wydalana. Kwas linolowy jest też bardzo dobrą substancją przeciwutleniającą – niweluje wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia i pozwala na długo zachować młodość i witalność. Jak widać, olej lniany warto na dobre włączyć do codziennej diety. Z jednym zastrzeżeniem – można go spożywać wyłącznie na zimno, czyli do sałatek będzie idealny, ale do smażenia nie można go użyć.

17 ziół i przypraw, które wspomagają odchudzanie+jadłospis, zobacz>>

4. Czosnek
czosnek_1Czosnek nie tylko ma właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, ale tez wspomaga prace układu pokarmowego oraz obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Wpływa też na szybsze spalanie tłuszczu zgromadzonego w komórkach całego ciała. Warto dodawać go do potraw zarówno na ciepło, jak i do sałatek czy przekąsek.

 

Popularne: Na tej diecie, schudnie nawet największy leń!

6. Cytrusy
witamina c w owocachOwoce cytrusowe są lekkie, smaczne i pożywne – idealne na diecie odchudzającej. Ale to nie najważniejsza ich cecha. Wszystkie cytrusy to bardzo bogate źródło witaminy C, która jest prawdziwym pogromcą tłuszczu. Dzięki witaminie C nasz organizm szybciej spala tłuszcz i produkuje l-karnitynę, która sprawia, że tłuszcz nie odkłada się w komórkach, tylko jest na bieżąco przetwarzany na energię. Cytrusy w różnej postaci warto więc włączyć do codziennego odżywiania, jeśli chcesz skutecznie, bezpiecznie i trwale zgubić zbędne kilogramy i pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

7. Papryczka chili
pieprz cayennePapryczka chili jest wyjątkowo ostra – swój smak zawdzięcza substancji o nazwie kapsaicyna. Odpowiada ona nie tylko za ostry smak, ale też ma wiele innych cennych właściwości. Przede wszystkim – podnosi termogenezę wewnątrz organizmu, a co za tym idzie – zwiększa tempo całego metabolizmu. A im bardziej wydajnie pracuje nasz organizm, tym tempo spalania tłuszczu jest szybsze. Papryczkę chili warto więc włączyć do codziennego odżywiania i stosować jako skuteczną i spalającą tłuszcz przyprawę.

8. Pieprz cayenne
Podobnie, jak papryczka chili, pieprz cayenne również zawiera ostrą w smaku kapsaicynę. Używając go do przyprawiania codziennych posiłków, można w znacznym stopniu podkręcić metabolizm i przyspieszyć spalanie tłuszczu w organizmie. Choć pieprz cayenne, ze względu na swoją moc nie każdemu odpowiada, warto używać go choćby w niewielkich ilościach, by poprawić tempo swojego metabolizmu. Utrata tłuszczu jest warta tego ostrego smaku.

imbir9. Imbir
Świeży lub sproszkowany imbir to kolejna przyprawa, o której warto pamiętać nie tylko z powodu wartości smakowych. Imbir również zwiększa termogenezę i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej w organizmie. Przyspiesza też trawienie i reguluje prace układu pokarmowego, dzięki czemu proces trawienia przebiega szybko i sprawnie. Imbir ma też właściwości oczyszczające organizm z toksyn, które bardzo często zakwaszają organizm i utrudniają gubienie zbędnych kilogramów.

Zobacz jak spalić tłuszcz w najtrudniejszych partiach ciała, kliknij tutaj>>>

jak schudnac z brzucha ud pupy bioder

10. Zielona herbata
W zielonej herbacie czynnikiem, który znacznie przyspiesza spalanie tłuszczu, są katechiny. To bardzo silne antyoksydanty, a ich działanie zostało udowodnione przez naukowców z American Society of Nutrition. Katechiny przyspieszają spalanie tłuszczu podczas wysiłku fizycznego. Spalają głównie tłuszcz w obrębie brzucha. Oznacza to, że samo picie zielonej herbaty na niewiele się zda, jeśli jednak będziemy ją pić przed ćwiczeniami czy innym wysiłkiem fizycznym, spalanie tłuszczu będzie zwielokrotnione.

11. Czerwona herbata
herbatka cynamonowaCzerwona herbata to jeden z najlepszych naturalnych spalaczy tłuszczu. Enzymy, garbniki i teina z czerwonej herbaty przyspieszają metabolizm tłuszczów, a jednocześnie współpracują z polifenolami. Ta współpraca powoduje, że w organizmie pojawia się ciągłe zapotrzebowanie na tłuszcz komórkowy i organizm stale sięga do zapasów, które są pobierane i przetwarzane na energię. Aby herbata czerwona skutecznie wspomagała spalanie tłuszczu, należy wypijać dziennie co najmniej kilka filiżanek, o różnych porach dnia. Najlepsze działanie będzie wykazywać wtedy, jeśli wypijemy ją przed wysiłkiem fizycznym, choćby to był tylko spacer.

12. Kawa
Kawa jest napojem bardzo często polecanym na dietach odchudzających. Kofeina ma bowiem bardzo silne działanie spalające tłuszcz. Oczywiście, nie oznacza to, że im więcej kawy wypijemy, tym więcej schudniemy. W piciu kawy należy zachować umiar, gdyż jej zbyt duża ilość może powodować wiele innych problemów zdrowotnych.

Jak kofeina spala tłuszcz?

Przede wszystkim, pobudza wydzielanie neurohormonu – noradrenaliny, która aktywizuje cAMP, czyli swoisty przekaźnik chemiczny, przestawiający komórki tłuszczowe na zupełnie inne działanie. Stymuluje je do spalania tłuszczu, zamiast do jego gromadzenia. Kofeina wykazuje działanie spalające tłuszcz w różnym stopniu, w zależności od pory dnia, w której się ja przyjmuje. Dlatego warto pić kawę przede wszystkim rano do śniadania oraz na krótko przed planowanym wysiłkiem fizycznym. Wtedy tłuszcz będzie spalany szybciej i bardziej wydajnie. Warunkiem właściwego działania kawy jest ta naturalna, czarna, bez tłustego mleka. Żadna cappucino, latte i inna z dodatkiem słodkich syropów.

Idealny przepis na kawę przyspieszającą metabolizm>>

kawa

 

Comments

komentarze