Pozwala zachować szczupłą sylwetkę, jest idealna przy zaparciach, wspomaga pracę układu nerwowego, dzięki niej włosy i paznokcie są idealnie.

Jak często ją jesz?

Świeża sałata jest pyszna, chrupiąca i doskonale komponuje się zarówno z sałatkami, jak i z kanapkami. Choć wiele osób uważa ją za niezbyt wartościowe pod względem odżywczym, w rzeczywistości sałata ma sporo właściwości, które przysłużą się naszemu zdrowiu.

salata_endywiaSałata występuje w wielu odmianach: masłowa, rzymska, lodowa, roszponka i wiele innych. Każda z nich nieco inaczej wygląda i ma inny smak, jednak właściwości mają zbliżone. Osoby, które chcą, by sałata gościła w ich codziennej diecie, powinny znaleźć sobie stałe, sprawdzone źródło zakupów.

Sałata z hipermarketów i dyskontów nie do końca będzie najlepszym rozwiązaniem. Warto, w miarę możliwości, kupować sałatę z upraw ekologicznych. A kto ma ogród lub działkę, powinien zadbać, by w każdym sezonie choć kilka grządek było obsianych właśnie sałata. Wtedy będą mieć pewność, że sałata jest zdrowa, pozbawiona chemii i szkodliwych substancji.

Jedzenie sałaty wpływa korzystnie na zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Dodawaj ją codziennie do kanapek i sałatek, a Twoje posiłki będą nie tylko soczyste i kolorowe, ale przede wszystkim zdrowe. Bo zdrowia w sałacie jest całe mnóstwo.

Uwielbiam sałatkę cezar z tuńczykiem i odrobiną jogurtu migdałowego.

Poznaj 10 powodów, dla których jedzenie sałaty powinno stać się Twoim codziennym nawykiem.

1. Jest niskokaloryczna – idealna dla odchudzających się

Sałata to idealne warzywo dla osób, które pilnują wagi lub walczą ze zbędnymi kilogramami. W 100 gramach ma zaledwie 14 kalorii – nawet zjedzenie całej główki będzie mniejsze kalorycznie niż jeden kotlet schabowy. Sałatę warto jeść w sałatkach, surówkach, a także dodawać do kanapek. Już kilka liści wystarczy, by zapewnić uczucie sytości na długo.

Oczywiście, pod warunkiem, że sałata będzie podana na sucho lub skropiona kilkoma kroplami oliwy, a nie utopiona w śmietanie czy majonezie. W ten sposób nie tylko straci swój świeży smak, ale też wiele ze swoich cennych właściwości. 

Zobacz też: Prosta rozpiska, która pozwala szybko schudnąć nawet 25 kg!

2. Bogate źródło błonnika

Sałata jest jednym z najbogatszych w błonnik warzyw. Dzięki temu wspomaga pracę układu pokarmowego, reguluje trawienie oraz oczyszcza jelita ze złogów i produktów przemiany materii. Regularne jedzenie sałaty sprawia, że układ pokarmowy pracuje prawidłowo, bez zaparć, wzdęć czy biegunek. Przyspiesza też przemianę materii, co znacznie ułatwia walkę ze zbędnymi kilogramami. Sałata jest bardzo lekkostrawna, dzięki czemu nie zalega długo w żołądku i nie powoduje uczucia ciężkości.

3. Piękna skóra, włosy i paznokcie

jedzenie na odmłodzenieW sałacie sporo jest witaminy E oraz antyoksydantów i karotenoidów. To mieszanka doskonała, która poprawia funkcjonowanie wielu układów i narządów, a jednocześnie uwydatnia nasze zewnętrzne piękno. Witamina E poprawia stan skóry, sprawia, że staje się ona jaśniejsza, gładsza i pełna blasku.

W podobny sposób działa na włosy i paznokcie – stają się one ładniejsze, mniej łamliwe i bardziej wytrzymałe. Antyoksydanty natomiast działają od środka – niwelują w naszym organizmie wolne rodniki, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia i pojawianie się zmarszczek. Antyoksydanty sprawiają, że na dłużej zachowujemy młodość, witalność i energię do życia i aktywności.

4. Ma właściwości alkalizujące

Bogactwo witamin, minerałów i składników odżywczych w sałacie sprawia, że ma działanie odkwaszające i regulujące prawidłowy poziom pH w organizmie. A zakwaszony organizm to źródło wielu problemów zdrowotnych, których przyczyn szukamy zwykle gdzie indziej. Bóle głowy, ociężałość, problemy z wagą, brzydka cera, nadciśnienie czy nadmiar cholesterolu – to tylko niektóre skutki nadmiernego zakwaszenia ogranizmu. Regularne jedzenie sałaty sprawia, że organizm wraca do równowagi kwasowo-zasadowej.

Zobacz też: Jak działa zupa odkwaszająca organizm?

5. Wspiera układ immunologiczny

Zielony kolor nadaje sałacie zielony barwnik – chlorofil. Wykazuje on silne działanie bakteriobójcze, między innymi przyspiesza gojenie się ran i owrzodzeń, a także wewnętrznych uszkodzeń tkanek i narządów. Chlorofil wspiera układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami, znacznie poprawia tez kondycję i wydolność organizmu. Jeśli dodamy do tego, że w sałacie sporo jest też witaminy C, możemy ją uznać za warzywo doskonałe w profilaktyce infekcji, przeziębień czy zakażeń bakteryjnych.

6. Idealna dla zdrowych oczu

Sałata jest bardzo bogatym źródłem luteiny i zeaksantyny. Są to bardzo silne antyoksydanty, które zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej oraz innym chorobom oczu. Jeśli zadbasz o to, by w Twojej codziennej diecie sałata była stałą bywalczynią, możesz mieć pewność, że przez długie lata będziesz cieszyć się dobrym wzrokiem i zdrowymi oczami.

7. Bogate źródło manganu

Choć mangan jest niezbędnym w naszym organizmie mikroelementem, w produktach żywnościowych występuje w bardzo małych ilościach. Sałata jest tu jednym z wyjątków – zawiera sporo manganu. Jedna jej główka pozwala na zaspokojenie aż 1/4 dobowego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Mangan odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego, jest jednym z ważnych budulców kości, ma też wpływ na obniżenie dolegliwości kobiecych przed miesiączką, a także na utrzymanie wysokiego libido. Mangan ułatwia też wchłanianie żelaza, poprawia funkcjonowanie mózgu i znacząco wpływa na kondycję skóry całego ciała. Jednym słowem – warto zadbać o to, by w codziennej diecie było go jak najwięcej.

8. Poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego

W sałacie znajduje się spora dawka magnezu i potasu, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest też witamina B6, która zwiększa wchłanianie magnezu. Sałatę warto więc jeść w sytuacjach stresowych, w których zadziała uspokajająco. Jedzenie sałaty, szczególnie jako elementu lekkiego posiłku przed snem, ułatwia zasypianie i niweluje problemy ze snem (np. z nocnym budzeniem). Sałata jest więc świetnym antydepresantem, który uspokaja, odstresowuje i pomaga przespać spokojnie całą noc.

Popularne:Jedzenie, które poprawia działanie układu pokarmowego

9. Idealna dla przyszłych mam

wciązyKwas foliowy, witaminy z grupy B, żelazo i wapń – to składniki sałaty, które powinny zainteresować przyszłe mamy. Są one bowiem niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu, a jednocześnie zapewniają prawidłowe funkcjonowanie kobiecie w ciąży. Sałata jest więc doskonałym warzywem dla przyszłych mam.

Co więcej – jest lekkostrawna, nie wywołuje zgagi, wzdęć i problemów żołądkowych, a wręcz przeciwnie – reguluje pracę przewodu pokarmowego, który w czasie ciąży może mieć problemy z naturalnym funkcjonowaniem. Przyszłe mamy powinny więc zadbać, by świeża, zdrowa i najlepiej ekologiczna sałata gościła na ich stołach każdego dnia.

10. Oczyszcza organizm, usuwa obrzęki

Sałata ma działanie moczopędne, dzięki czemu pomaga pozbyć się z organizmu nadmiaru wody zgromadzonej w tkankach i narządach. Jednocześnie ma właściwości wchłaniające toksyny, co sprawia, że wraz z woda usuwane są substancje niekoniecznie korzystne dla naszego zdrowia.  Regularne jedzenie sałaty pozwala więc pozbyć się obrzęków i opuchlizny spowodowanych nagromadzoną wodą.

raportooleju kokosowym